Orava (9)

Oravia voi bongata niin maalla kuin kaupungissakin, sillä orava pärjää hyvin erilaisissa ympäristöissä. Oravien pääravintoa ovat kuusen siemenet ja huonoina käpyvuosina oravat turvautuvat myös männyn siemeniin. Oravat syövät lisäksi paljon erilaisia kasveja ja ”city-oravat” käyvät mielellään vohkimassa lintulaudan antimia, sekä tutkimassa ulkoroskiksia.

 

”Kas, kuusen latvassa oksien alla

on pesä pienoinen oravalla,

sen poikaset siinä ne leikkiä lyö

ja pikku hampahin siementä syö.

 

On siinä vehreä, vilpoinen katto

ja naavoista lämpöinen lattiamatto

ja pikkuruikkuiset ikkunat

ja vuoteena sammalet vihannat.”

 

Tuttu lastenlaulu kertookin oravan rakentavan pesänsä korkealle puuhun ja vuoraavan sen lämpöiseksi poikasia varten. Poikasia syntyy yleensä huhti-toukokuussa kolmesta kuuteen kappaletta ja kaksi poikuetta voi syntyä vielä myöhemmin kesällä.

Oravat ovat tietämättään tärkeässä roolissa metsänhoidossa sillä ne istuttavat vuosittain tuhansia puita vahingossa, koska ne kätkevät terhoja ja unohtavat niiden kätköpaikan. Orava on hyvin utelias eläin ja kesyyntyy helposti. Oravaa ei kuitenkaan pidä kesyttää, sillä silloin oravalle voi käydä huonosti luonnossa.

Ennen vanhaan oravannahkoja käytettiin rahana ja alun perin sana raha tarkoitti Suomessa oravannahkaa. Esimerkiksi lehmän saattoi ostaa 100 oravannahalla.