Kirkkoherran ajatuksia kirkonmäeltä

Kirkkoherran ajatuksia kirkonmäeltä kirjoitukset vuonna 2021.

Tammikuun ajatuksia – 20.1.2021

Iltalehden artikkelin välityksellä moni on huomannut, että Kari Kuula on Kirkko ja Kaupunki -lehdessä kirjoittanut seuraavasti: ”eläinten teollinen käyttö muistuttaa Saatanan tuhotekoja – Jeesuksen seuraaja ei voi osallistua nykyiseen kaltoinkohteluun”.

Artikkelin luettuani en tunnista sen antamaa kuvaa sellaiseksi, joka kuvastaisi sitä todellisuutta, jossa suomalaiset ruoantuottajat tekevät arvokasta työtään. Ketään ei voisi varmaan syyllistää enempää, kuin verrata hänen toimintaansa Saatanan tuhotekoihin. Varsinkaan, jos sille ei ole katetta.

Maaseudulla olevana seurakuntana Mynämäen seurakunta on kautta aikojen elänyt elämää hyvin maan- ja luonnonläheisesti. Seurakunnan strategiassa korostuu muun muassa kotiseudun kunnioittaminen ja eri sidosryhmien kanssa toimiminen. On selvää, että juuri lähiruoan tuottaminen, jos jokin, on hyvin ympäristöystävällistä ruoantuotantoa sekä lähimmäisten elinkeinon tukemista.

Varsinkin lehmänmaidon rooli Suomessa on ollut ja on edelleen tärkeä. Makuasioista on tietenkin turha kiistellä, eivätkä kaikki myöskään siedä maitotuotteita. Faktaa on kuitenkin, että maitotilat auttavat luonnon monimuotoisuuden ylläpidossa. Karjahan edistää epäsuorasti kasvien, lintujen ja hyönteisten lisääntymistä laidunnan kautta.

Teologisesti katsottuna artikkelissa mainitaan, että meidän tulisi osoittaa rakkautta ja huolenpitoa kaikkea elävää kohtaan. Tästä varmasti kaikki ovat samaa mieltä. Sen sijaan Kuulan lause ”Jumalan kuvana oleminen kutsuu viljelemään ja varjelemaan, ei omistamaan ja orjuuttamaan” on hieman ongelmallinen. 1.Mooseksen kirjassa olevan tekstin mukaisesti Jumala nimittäin antoi käskyn ihmisille ”Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu”. 1 Moos 1:26.

Tähän Jumalan antamaan käskyyn ihmiskunnalle ei liity orjuuttaminen ja onkin vaikea nähdä, miten eläinten orjuuttaminen ja ruoantuotanto liittyisivät yhteen. Eivät ne liity. Luomakunnan hallitsemiseen liittyy myös se, että ihmisillä on lupa syödä lihaa. Tämän tulkinnan oikeuttaa Raamattu monessa kohdassa, esimerkiksi 5. Mooseksen kirja 12:15: ”Omilla asuinsijoillanne voitte teurastaa eläimiänne mielin määrin ja syödä lihaa niin paljon, kuin Herra, teidän Jumalanne, teille hyvyydessään suo”.

Yksityiskohdista voidaan keskustella ja kasvisruoka voi valintana tietenkin olla yksilön kannalta yhtä hyvä vaihtoehto kuin sekaruokavalio. Jeesus kuitenkin itse söi eläimiä ja siksi on arveluttavaa sano Kuulan tavoin, että tänä päivänä Jeesus ei söisi lihaa. Meillä on vain tieto historiallisesta tilanteesta. Voimme toki kysyä, millä mittarilla mitattuna kaikki lihantuotanto tänä päivänä olisi epäeettisempää kuin Jeesuksen aikana? Eläinten hyvinvointia on kuitenkin historian saatossa edistetty, joten täydellinen lihantuotannon kielto tai demonisoiminen ei edistä oikeutta tai ihmisten, luomakunnan ja eläinten hyvinvointia. Epäkohdat ovat asia erikseen ja onneksi tutkiva journalismi niihin voi puuttua, mutta ei kannata heittää lasta pesuvedin mukana. Ruokaketju tarvitsee moninaisuutta.

Antti Kallio

Kuvassa auki oleva muistio ja kynä pöydällä.