risti kädessä

Jumalanpalvelukset ja uskonelämä

HUOM!

Koronatiedote (päivitetty 15.11.2021)

Tuomiokapitulin ohjeet Varsinais-Suomen seurakunnille koskien yli 50 hengen tilaisuuksia ajalla 16.11.–16.12.2021
Uskonnollisia tilaisuuksia AVI:n kokoontumisrajoitukset eivät juridisesti sido, vaan kyse on kirkon omilla päätöksillä seurakunnille antamista ohjeista. Tuomiokapitulista on tänään (15.11) oltu yhteydessä Lounais-Suomen aluehallintovirastoon ja keskusteltu rajoitusten vaikutuksista seurakuntien toimintaan. Lounais-Suomen AVI:n rajoitukset eivät koske julkista uskonnon harjoittamista, eivätkä tästä syystä suurta osaa seurakunnan toiminnasta.

Jumalanpalvelukset ja kirkolliset toimitukset
Henkilömäärärajoitus ei koske jumalanpalveluksia tai kirkollisia toimituksia. Tuomiokapituli ohjeistaa Varsinais-Suomen seurakuntia ajalla 16.11.-16.12.2021 seuraavasti:
jotta toiminta mahdollistuu, tilaisuuksiin on suositeltavaa tulla vain rokotettuna (tämä on vahva suositus, mutta sitä ei voida vaatia tai kysyä)
-tilaisuuksiin voi osallistua vain terveenä
-tilaisuuksissa noudatetaan mahdollisuuksien mukaan etäisyyksiä
-tiloissa huolehditaan hyvästä hygieniasta
-vahva maskisuositus
-ehtoollisen jakajien tulee käyttää maskia.

Antti Kallio

Jumalanpalvelukset

Jumalanpalvelus on seurakunnan yhteinen juhla, johon voit tulla kuuntelemaan, rukoilemaan ja laulamaan yhdessä. Jumalanpalvelussa voit  olla mukana myös toimittamassa sitä.

Voit tulla mukaan  suunnittelemaan jumalanpalvelusta. Jos olet musikaalinen, voit rakentaa yhteistä juhlaa laulun tai soiton avulla. Voit lukea tekstejä, rukouksia, olla ovella toivottamassa tervetulleeksi tai jakamassa virsikirjoja. Voit kerätä kolehtia tai vaikka järjestää kirkkokahvit. Erilaisissa palvelutehtävissä voit ottaa yhteyttä pappeihin ja kanttoreihin.

Kirkoissa on esirukouslaatikot, joihin voit laittaa esirukousyyntöjä.

Mynämäen seurakunnassa  jumalanpalveluksia pidetään kolmessa kirkossa. Karjalan kirkossa jumalanpalvelus on kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 10.

Mietoisten kirkossa on jumalanpalvelus kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 10  ja Vakkamessu on kuukauden kolmantena sunnuntaina klo 18.

Vakkamessu on toisenlainen, vapaamuotoisempi messu, jossa musiikkina virsikirjan lisäksi käytetään myös muuta hengellistä musiikkia.

Mynämäen kirkossa jumalanpalvelus pidetään toisena, kolmantena ja neljäntenä sunnuntaina klo 10.

Juhlapyhinä, adventtina, jouluna, pääsiäisenä ja pyhäinpäivänä jumalanpalvelus on jokaisessa kirkossa.

Ehtoollinen kirkossa

Seurakunta kokoontuu viettämään jumalanpalvelusta kirkossa. Silloin kun nimenä on ”messu”, se tarkoittaa sitä, että siinä jumalanpalveluksessa vietetään ehtoollista. Ehtoollispöytä on avoin kaikille seurakuntalaisille. Tarjolla on pyydettäessä gluteenitonta leipää ja alkoholitonta viiniä.

Ehtoollinen laitoksessa

Seurakunta järjestää eri laitoksissa ehtoollisen vieton (viikkomessu) muutaman kerran vuodessa. Se on avoin kaikilla paikalla oleville seurakuntalaisille.

Ehtoollinen yksityisesti

Seurakuntalainen voi pyytää ehtoollisen viettoa yksityisesti, kun terveys tai jaksaminen ei salli ehtoollisen viettoa kirkossa. Ehtoollishetkessä voidaan keskustella myös mieltä painavista asioista sekä laulaa yhdessä virsiä.

Kuvassa kirkkoherra Antti Kallio saarnastuolissa.