Uutislistaukseen

Edvard Ullbomin (1838-1894) tekemä taulu palautui suvulle

Kuvassa kirkkoherra Antti Kallio, Gunnel Palermaa ja Matti Palermaa. Kirkkoherra lahjoittaa Edvard Ullbomin...

Kirkkoherra Antti Kallio, Gunnel Palermaa ja Matti Palermaa.

2.6.2022 oli ilo ja kunnia luovuttaa tämä kaunis Edvard Ullbomin (1838-1894) tekemä taulu Edvardin siskon (Johanna Ullbom 1832-1898) tyttären tyttären tyttärelle Gunnel Palermaalle. Gunnelin poika Matti Palermaa on tutkinut sukuansa ja sai tietoonsa, että Johanna-sisko toimi torimyyjänä Turun torilla ja meni naimisiin merimies August Mattlinin kanssa. Johannan vanhempi lapsi Aina A Mattlin auttoi äitinsä veljeä Edvardia varsinkin hänen viimeisinä vuosina. Edvard kuoli lapsettomana (ja varattomana) vain 55-vuotiaana. Hän oli kuitenkin aikansa arvostettu koristemaalarimestari. 

Kuin sattuman, tai kuten minä uskon Jumalan johdatuksen, kautta Matti sai Wirmo-seuran kautta tiedon artikkelista vuodelta 1911, jossa Edvardin taulu mainitaan. Taulu päätyi jossain vaiheessa kirpputorilta Mynämäen kirkkoherranvirastoon ja on kaunistanut meidän sisätiloja, mutta vielä kauniimpaa oli lahjoittaa taulu takaisin Edvardin suvulle. Lahja on lahja, mutta Gunnelin arvostuksesta ja hyväsydämisyydestä kertoo se, että hän ”vaatimalla vaati” saada muistaa Mynämäen seurakunnan kautta tehtävää lähetystyötä. Usein elämässä totetutuu kuin itsestään hengellisellä tasolla sananlaskun sanat: ”Antelias antaa ja rikastuu yhä, saituri kitsastelee ja köyhtyy” (Sananlaskut 11:24). 


Taidetta on läpi historian käytetty arvojen ilmaisuun. Mynämäen kirkko on antanut ja antaa inspiraatiota ihmisille sukupolvesta sukupolveen ja muistuttaa meitä Jumalan hyvistä teoista:

Psalmi 145:4 ”Sukupolvi ylistää sukupolvelle sinun tekojasi, ja he julistavat sinun voimallisia töitäsi. ”

Kiitos Gunnel ja Matti teille ja siunausta Mynämäestä!


Antti Kallio

3.6.2022 09.31