Rippikoulu ja konfirmaatio

 

Rippikoulu on evankelis-luterilaisen kirkon kasteopetusta. Siellä voit pohtia yhdessä muiden kanssa elämään ja uskoon liittyviä asioita. Tutustut sen kirkon uskoon, johon sinut kasteessa liitettiin.

Konfirmaatio

Konfirmaatio on rippikoulun päätösjuhla. Konfirmaatiossa tunnustat itse kristillisen uskon, johon sinut on kastettu. Kasteessasi vanhemmat ja kummit lausuivat uskontunnuksen puolestasi, nyt olet itse pääosassa. Jonain päivänä on ehkä sinun vuorosi kummina lausua sama tunnustus uuden kirkon jäsenen puolesta.

 Rippikoulun voit käydä, vaikka sinua ei olisi kastettu. Jos haluat osallistua konfirmaatioon, sinut tulee kastaa ennen sitä. Jos sinut on kastettu, mutta et enää kuulu kirkkoon, on sinun liityttävä kirkkoon ennen konfirmaatiota. Rippikouluikäinen voi huoltajien luvalla liittyä kirkkoon, vaikka nämä eivät itse kirkkoon kuuluisikaan.

Mitä oikeuksia?

Konfirmaatio antaa sinulle oikeuden toimia kummina, osallistua itsenäisesti ehtoolliselle, äänestää seurakuntavaaleissa 16-vuotta täytettyäsi ja asettua 18-vuotiaana ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa. Rippikoulu on kirkkohäiden edellytys.

Rippikoulut vuonna 2020

 

Koronainfosivu rippikouluista kesälle 2020 löytyy tästä

 

Alla löytyy ajankohtaista tarkempaa tietoa rippikoululaisille ja huoltajille. Ko. sivulta löytyy rippikoulun julkistamisen jälkeen kutsukirjeet ym.  materiaalia. Sieltä löytyy myös  rippikouluryhmien ohjelma eli rippikoulukalenteri. Jos et ole saanut kirjettä, ota yhteyttä tai katso ohjeet ilmoittautumiseen täältä.

Rippikoulut vuonna 2020 Mynämäen seurakunnassa

Rippikouluihin 2020 ilmoittautuminen on päättynyt. Seuraava alkaa syyskuun lopulla 2020. 

Ryhmien ajankohdat ovat seuraavat:

Rippikouluryhmiä muodostettiin neljä. Alla siis päiväkoulu- tai leiriajankohdat ja konfirmaatiot. Muut ryhmän ilta- ja/tai viikonloppukokoontumiset ajankohtineen löytyvät rippikoulukalentereista, joista kooste alla.  kerrotaan aloitustilaisuudessa. Aloitustilaisuuden ajankohta ilmoitetaan ilmoittautuneille kirjeitse.  
 

Talvella pidetään yksi päiväkouluryhmä (kesto yhteensä seitsemän päivää, pääosin srk-kodilla)
Kesän rippikoulut ovat leirimuotoisia (kesto seitsemän päivää) ja pidetään Mynämäessä Kumiruonan leirikeskuksessa.

Ryhmät ja ajankohdat (HUOM. AJANKOHDAT MUUTTUNEET)

  • Päiväripari. Päiväjakso ma 17.2. – pe 21.2 +  la 29.2 ja su 1.3 päiväopetuksena talvilomaviikolla ja viikonloppuna Mynämäen seurakuntakodissa (päivittäin n. klo 9-16). Konfirmaatio on su 23.8. klo 10 Mynämäen krikossa.
  • Kesäripari 1: ma 13.7. – su 19.7, Kumiruona. Konfirmaatiot ovat  la 8.8. klo 10 Mynämäen ja klo 13 Karjalan kirkossa. 
  • Kesäripari 2 : ma 20.7. – su 26.7, Kumiruona. Konfirmaatio on su 9.8. klo 10 Mietoisten kirkossa.
  • Kesäripari 3 : la 1.8. – pe 7.8, Kumiruona. Konfirmaatio on su 16.8. klo 10 Mynämäen kirkossa.
     

Kotona on hyvä yhdessä keskustella rippikoulun käymisestä, sen merkityksestä ja sen antamista oikeuksista ja velvollisuuksista. Rippikoulu on vapaaehtoista. Aloitettuasi rippikoulun toki pitää osallistua kaikkiin kokoontumisiin.  Tärkeintä sen suorittamiseen on oma halu ja toivomme sen näkyvän osallistumisessasi ja sitoutumisessasi rippikoulun toteutukseen.

Rippikoululaiset saavat rippikoulukalenterin, jossa on kaikki kokoontumiset, joissa pitää olla läsnä. Rippikoulu on ainutkertainen tapahtuma, joten on hyvä varautua ja sitoutua näihin päivämääriin nuoren ja perheen suunnitelmia tehdessä.

Rippikoulun hyväksytysti suorittamiseen kuuluu ns. intensiivijakson (leiri- tai päiväkouluviikko) lisäksi kokoontumisia ryhmittäin talven ja kevään aikana viikonloppuisin. Nämä ovat myös pakollisia. Lisäksi omatoimiosuudessa osallistutaan seurakunnan toimintaan, joista kerätään perinteisiä merkintöjä riparipassiin. Poissaolot kokoontumisista korvataan muilla käynneillä tai tehtävillä. Poissaoloista on hyvä aina sopia oman ryhmän vetäjien kanssa.

 

Rippikoulussa opetetaan esim.

- Kasteen antamat oikeudet ja velvollisuudet
- Kristillinen käsitys Jumalasta, maailmasta, ihmisestä ja ihmisen asemasta maailmassa
- Vastuun ottamista omasta elämästä ja lähimmäisestä
- Uskon hoitamista, jumalanpalveluksen, ripin, ehtoollisen, Raamatun lukemisen & rukouksen keinoin

Kasteen liiton vahvistaminen

Konfirmaatiossa nuori tunnustaa oman uskonsa ja tahtonsa jatkaa sitä liittoa, joka on kasteessa solmittu Jumalan ja hänen välilleen.

Rippikoulutyöstä vastaavat kirkkoherra Antti Kallio p. 044 0305 003 antti.kallio@evl.fi   sekä nuorisotyönohjaajat Monika Lohtander p. 044 5310 870, monikae.lohtander@evl.fi ja Petri Hömppi p. 044 5948 718, petri.homppi@evl.fi

 

Alla siis ajankohtaisia rippikoulumateriaaleja, jotka jaettu srk:n 2005 syntyneille.

Rippikoulukalenteri 2020

Rippikoulun kutsukirje 2020

Rippikoulun säännöt ja periaatteet

Rippikoulun ilmolomake 2020

 

Rippikoulutyöstä vastaavat kirkkoherra Antti Kallio p. 044 0303 049,  antti.kallio@evl.fi  ja nuorisotyönohjaajat Monika Lohtander p. 044 5310 870, monikae.lohtander@evl.fi ja Petri Hömppi p. 044-5948 718, petri.homppi@evl.fi