Hautajaiset

Tieto läheisen kuolemasta pysäyttää. Kuolema aiheuttaa aina surua ja hämmennystä. Samalla on kuitenkin hoidettava monia käytännön asioita ja aloitettava hautajaisjärjestelyt. Vaikka voimia ei tähän aina tuntuisikaan riittävän, auttavat hautajaisjärjestelyt omalla tavallaan kulkemaan vaikean ajan yli.

Hautauksen käytännön järjestelyissä auttavat ja neuvovat seurakunnan kirkkoherranviraston toimistosihteerit. Kirkkoherranvirastossa sovitaan siunaustilaisuuden paikka, ajankohta, siunauksen toimittavat pappi ja kanttori, varataan hautapaikka ja tehdään hautojen hoitoon liittyvät sopimukset.

Jos vainaja haudataan muualle kuin kotikuntansa hautausmaalle, hautapaikkaan ja siunaustilaisuuteen liittyvät järjestelyt hoidetaan kyseisen seurakunnan kanssa.

Omaiset joutuvat asioimaan myös hautaustoimistossa, josta hankitaan mm. arkku ja tarvittaessa uurna. Vaikka yksityiset hautaustoimistot palvelevat nykyään lähes kaikissa hautaukseen liittyvissä järjestelyissä, omaiset voivat hoitaa asioita myös itse.

Yhteystiedot

Siunaustilaisuutta varten seurakunnalta voi saada korvauksetta käyttöön arkkualban (arkun päälle laitettava vaate/peite). Arkkualban varaaminen sovitaan hautaustoimitusta järjestettäessä kirkkoherranviraston kanssa. Mynämäen seurakunnan arkkualba on tehty pellavakankaasta. Sen toivotaan vähentävän turhien tekstiilien käyttöä arkun verhoilussa.
Kuvassa Mynämäen seurakunnan arkkualba eli arkkuvaate.
Hautalyhty
Hautakynttilä